torsdag 27 september 2012

Tekakor

Idag är det riktigt ruggigt höstväder ute med konstant rengnande Så för att inte säcka ihop helt blev det brödbak idag. Har varit sugen på mammas tekakor länge så då fick de bli just tekakor som jag bakade idag :)



Tekakor
ca 35 st

5 dl vatten
3 dl havregryn
100 gr smör
5 dl mjölk
2 dl sirap
100 gr jäst
1 tsk salt
ca 3 liter vetemjöl
ev. lite nymalen kardemumma

Koka vatten och havregryn till en gröt. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37*. Smula jästen i en stor bunke och häll över mjölk och smörblandningen. Rör ut jästen och tillsätt gröten, sirap, salt och ev. kardemumma. Rör runt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Kan behövas mer mjöl, höftade lite. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Arbeta ihop degen. Rulla degn till lagom stora "släta bullar",tryck till dom eller kavla ut dem lite och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga och låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda i ugnen på 225* i ca 7 min. Pensla ev. med lite vatten efterråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar