måndag 16 augusti 2010

Köttgryta

Har varit sugen på köttgryta länge nu och idag blev det av :)


Köttgryta

4-5 port

600-650 gr grytbitar av nöt eller fläskkött
salt
peppar
2 st morötter
1 stor gul lök
2 st köttbuljongstärningar
1 st grönsaksbuljongstärning
2 st lagerblad
vatten

Sås:
buljongen som blir av köttkoket
4 dl matlagningsgrädde
soya
maizena redning för bruna såser
ev. salt och peppar

Börja med att tärna grytbitarna till önskad storlek (om man vill). Fräs till bitarna i lite smör i en stekgryta, salta och pappra. Under tiden skala och skär morötterna i önskad storlek. Skala och dela löken i stora bitar. Fräs löken och morötterna tillsammans med köttet en snabbis och slå sedan på vatten så de täcker köttet. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladen. Låt puttra tills köttet är mört, ca 1½ timme.

OBS: NÄR HALVA TIDEN HAR GÅTT CA SÅ KOLLA TILL KÖTTET OCH SLÅ PÅ MERA VATTEN. DET FÅR INTE TORKA UT!!!!

När köttet är klart försök plocka bort lagerbladen och löken. Dags att göra såsen.
Häll i grädden och vispa försiktigt så inte morötterna blir mos. Häll i önskad mängd soya och ev. mer salt och peppar och vispa runt lite. Låt bubbla upp och häll i önskad mängd maizena. Låt såsen puttra några minuter så den får tjockna till lite. Upprepa om du tycker att den blir för lös första gången.


Färdigt :)

Servera till ris eller potatis. Tillbehör tex inlagd gurka och gelè.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar