måndag 13 december 2010

Lakritskola doppad i mörk choklad med flingsalt

En riktigt smarrig kola med smak av lakrits. Den mörka chokladen och flingsaltet är pricken över i:et. Kan även säga att även icke lakritsätare diggar denna kolan ;)




Lakritskola doppad i mörk choklad med flingsalt

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar
2 tsk smör
200 gr mörk choklad
flingsalt

Klä en form, ca 20
x25 cm, med bakplåtspapper.

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid gryta. Koka upp under omrörning och låt sedan koka på medelstark värme tills termometern visar 120* C eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen i mikron eller i ett vattenbad, låt chokladen svalna. Skär kolan i önskad storlek. Doppa kolan i chokladen och lägg upp dom på ett bakplåtspapper. Strö på lite flingsalt straxt innan chokladen stelnar.

Att tänka på:
Om chockladen är för varm när ni doppar kolorna så smälter dom ut en aning innan dom hinner stelna igen.
Chokladen kommer stelna innan du hinner doppa alla kolorna men smält chokladen igen försiktigt så den inte blir för varm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar