torsdag 6 maj 2010

New York Raspberrycheesecake

Denna cheesecaken ville sambon ha på sin 25-årsdag i morgon och eftersom den ska stå svalt över natten fick jag sätta igång och göra den idag :)
Receptet kommer från Leila Lindholm men hon har blåbär i sin istället för hallon.





New York Raspberrycheesecake

300 gr digestivekex
150 gr smör/margarin
1 dl strösocker
1 dl maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
600 gr philadelphiaost
2,5 dl kesella 10%
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 gr vit choklad (gärna med citron/limesmak, men det går lika bra med några droppar saft från en citron)
1-2 dl frysta bär tex. hallon, blåbär, björnbär, lingon, vinbär

Sätt ugnen på 200* (varmluft 175*). Smält matfettet och krossa kexen i en mixer eller något liknande. Rör ner det smälta matfettet i kexsmulorna. Packa smulblandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda bottnen i 10 min och låt den sedan svalna.

Blanda socker, maizena och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och philadelphiaost och vispa krämigt med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 225* (varmluft 200*) Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron och rör ner det i smeten.

Häll smeten över kakbottnen och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 25-30 min. Man kan täcka Cheesecaken med aluminiumfoliè när den har fått fin färg så den inte blir för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 min.

Låt kakan stå i kyl över natten eller i 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Servera som den är eller med gädde eller med rårörda bär.

3 kommentarer:

  1. Mycket mumsig var den!! :)

    SvaraRadera
  2. den här ska jag prova vid nått tillfälle,jättefin tycker jag/mamma

    SvaraRadera
  3. Tack mamma :) Den va inte alls dum å man kan ta vilja bär man vill :)

    SvaraRadera