söndag 28 februari 2010

Söndagsstek

Detta är en av mina absoluta favouriter. Jag kallar detta för söndagsstek för pappa brukade ofta göra just detta på en söndag. Så himla gott och inte så himla svårt. Sköter sig själv för de mesta men det tar en stund att göra. Man kan ha vilken stek man vill, skinkstek, karrèstek mm.


Söndagsstek
4-6 port

1-1 ½ kg stek
1 st stor gul lök
2 st morötter
2 st köttbuljongstärningar
1 st grönsaksbuljongstärnig
salt
svartpeppar
vatten
smör/maragrin

Börja med att skala och skär morötterna i så stora eller små bitar du vill. Skala och dela löken i 4 delar eller nått sånt. Salta och peppra steken. Stek den runt om tills den gått fin yta i en stekgryta. Lägg i morötter, lök och buljongstärningarna och slå på vatten. Har svårt å säga riktigt hur mycke men ca 3-4 cm från stekgrytans kant. På med locket och låt puttra i ca 1 ½ tim.

OBS: Vänd köttet en gång när ca halva tiden har gått och slå på med mera vatten. Köttet får absolut inte torka ut.

När köttet är klart (jag brukar kolla med en provsticka, är köttsaften klar i färgen är den färdig) lyfter du upp den ur sketgrytan och slår in den i aluminiumfoliè så den får ligga och vila medans du gör såsen.

Sås
buljongen efter köttet
ca 4 dl grädde
maizena redning för bruna såser
soya
salt
peppar

Börja med att sila bort löken och morötterna ur buljongen (jag använder en slev med små hål i, vet inte vad den heter men jag kallar den för kroppkakeslev). Spara morötterna och ev. löken om du vill ha de till.

När du har silat bort allt så tillsätter du grädde, soya och ev kryddorna om det behövs. Låt de bubbla upp och tillsätt maizena redning tills du har fått den tjockleken på såsen som du vill ha.
Skär köttet.

Servera med kokt potatis, inlagd gurka, lingonsylt, ärtor och morötter (min minsta lillebror älskar ärter och morötter på konservburk till detta) eller svartvinbärsgelè.


2 kommentarer:

  1. Låter väldigt gott! Har faktiskt aldrig gjort stek nån gång.. kanske dags att testa det snart! :)

    SvaraRadera
  2. ooo ja då e dags vettdu :)

    SvaraRadera