måndag 16 april 2012

Mammas mjuka tunnbröd

En tripp till barndomens lyckliga dagar! Detta brödet gjorde mamma ofta till oss när vi var mindre. Jag stekte dem och mamma kavlade för glatta livet. Sex hungriga barn skulle mättas så bröd gick det åt, dubbel sats varje gång. Mamma brukade göra dessa till kvällsmaten eller istället för tortillabröden när vi skulle ha tacos. Ett mycket gott mjukt tunnbröd som blir ett tillbehör till dagens middag :)





Mammas mjuka tunnbröd
13 st medelstora

25 gr jäst
ca 25 gr smör
3 dl mjölk
½ tsk salt
3 msk sirap
3 dl rågsikt
ca 4 ½ dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt, 37*C. Rör ut jästen med smör och mjölkblandningen. Tillsätt salt och sirap. Rör. Häll i mjölet och arbeta till en deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

När degen är färdigjäst:
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i så många delar som du vill ha bröd. Mjöla kaveln och kavla ut bröden till tunna "kakor". Stek i en torr stekpanna på medelvärme tills brödet har fått fin färg på båda sidorna. Lägg i en brödkort med bakduk för att hålla dom varma.
Ät nystekta med smör, ev pålägg eller till tacosen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar