torsdag 6 december 2012

Lakritsknäck

Ja att knäck hör julen till de tror jag alla vet men att man kan smaksätta knäcken kanske de inte är många som vågar sig på. Jag älskar lakrits så jag gjorde i år en lakritsknäck. Blir nog en omgång vanlig knäck också ;)





Lakritsknäck
ca 65

2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
15 turkisk peppar (karameller)
2 msk smör

Knäckformar

Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock till smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125*C. Glöm ej att röra om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 min.

KULPROVET: Man tar lite smet och häller i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula efter en liten stund är knäcksmeten färdig!

Krossa karamellerna fint i en mortel.
När smeten har klarat kulprovet rör man ner karamellkrosset och smöret.
Fördela smeten i formarna med hjälp av en tesked. Låt stelna på ett svalt ställe, typ i kylen.
Förvaras i kylen.


TIPS: olja in en plåt eller brick lite grann så välter inte knäckformarna lika lätt när du ska hälla i smeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar