måndag 19 april 2010

Dillkött (Frikassé)

Idag står de dillkött på matsedeln :) Jag bara älskar dillkött eller frikassé som de heter om man gör den på lammkött. Jag därimot använder de jag kommer över så som grytbitar, skinkstek, picnicbog eller liknande. Supergod men tidskrävande maträtt men kan säga att det är helt klart värt sin väntan :) Så här gör jag mitt dillkött!



Dillkött

4-6 port

ca 1 ½ kg kött (ex. ovan)
salt
vitpeppar
smör/margarin att steka i
5-7 kryddnejlikor
1 stor morot
1 gul lök
dillstjälkar
2 st lagerblad
1 st grönsaksbuljongstärning
1 st köttbuljongstärning
vatten

Sås:
buljongen som blir efter köttet
4-5 dl matlagningsgrädde
1- 1½ dl hackad dill
1-2 msk pressad citron
salt
vitpeppar
1 st köttbuljonstärning
maizena ljus redning

Förberedelser:
Skala och skär moroten i bitar och skala å dela löken i bitar. Om du inte har färdiga grytbitar så skär du köttet till grytbitar :) Ta fram kryddnejlikor, buljongtärningarna och lagerbladen.
Nu kan du börja med att steka grytbitarna hastigt i en stekgryta så dom får lite färg, salta och peppra. Häll på vatten så de täcker köttet och i med alla grönsaker och kryddor. Låt puttra under lock i ca 1 ½ tim eller mer eller tills köttet är mört.
OBS: Du kommer att behöva fylla på vatten lite då å då så köttbitarna är under vatten hela tiden.

När köttet är färdigt är det dags för såsen.
Sila ur allt som är i grytan så det bara blir buljongen kvar. Lägg köttet för sig. Vill du ha morötterna och löken till maten så spara dom. Häll i grädden, dill, citron, köttbuljonstärning och rör om. Häll i önskad mängd maizena å låt koka upp. Häll tillbaka köttet å låt puttar någon min. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera till kokt potatis och kokta grönsaker om så önskars.

2 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Jag har själv tänka att jag ska göra "dillhöna" nån dag, det påminner väldigt mycket om dillkött men görs på kyckling istället.

    SvaraRadera
  2. ÅÅ de låter gott de åxå :)

    SvaraRadera